Hirdetés

Forró boros italok, hideg estékre – zacskós fűszerkeverék nélkül, házilag

Oszd meg másokkal!

Illusztráció!

A hideg téli napoknak nincs is alkalmasabb megkoronázója egy jól fűszerezett forralt bornál - főként ha egy kis belső felmelegedésre vágyunk. Legyünk kint, a vásáron a csípős hidegben, egy hangulatos kocsmában vagy otthon, ahol saját ízlésünk szerint készíthetjük el ezt a forró italt. Abból a borból, amelyiket szeretjük, kicsit édesebbre, vagy akár savanykásabbra főzve, menet közben meg-megkóstolva, hogy a végeredmény ne legyen csalódás. Előre elkészített, zacskózott fűszerkeverék nélkül.

A forralt borok legjellemzőbb fűszerei a fahéj, szegfűszeg, vanília, citrom, narancs, szerecsendió, kardamom. Édesíthetjük mézzel, cukorral, adhatunk hozzá gyümölcsöket, vagy akár egy kis tejet is önthetünk bele. A klasszikus recept pedig az alábbi (körülbelül 6 főre).

Forralt bor

  • 7,5 dl vörösbor (persze készülhet fehérből is)
  • 1 rúd fahéj
  • 1 teáskanál frissen őrölt szerecsendió
  • ½ citrom héja
  • ½ narancs héja
  • 1 narancs
  • 3 evőkanál méz (vagy ízlés szerint kristálycukor)
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 babérlevél

A fűszeres bort már a rómaiak is nagyon kedvelték, így javították fel a nem túl jó évjáratú hordókat. Részben ez az oka a mai napig az emberiség fűszeres bor iránti elkötelezettségének - olvasható a mindmegette.hu cikkében. A középkori emberek már Hippocras néven ismerték, amelynek az első angol nyelvű receptje 1390-ből származik. Csak néhány hozzávalóban tér el a fenti "fűszeres bor" elkészítésétől.

Hippocras:

  • 3 liter fehér- vagy vörösbor
  • 20 dkg barna cukor
  • 3 evőkanál méz
  • 2 rúd fahéj
  • 2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál szerecsendió-virág
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 1 teáskanál kardamom
  • 5-6 szem feketebors

Ám ha forró alkoholos italokról beszélünk, meg kell említenünk a krampampulit is, amely egy cukorral kevert, fűszerezett ital. A krampampuli elkészítéséhez is szükségünk lesz borra, rumra viszont annál inkább, illetve jellegzetessége, hogy fogyasztás előtt meg kell gyújtani. Természetesen ehhez az italhoz is lehet kapni zacskós fűszerkeveréket, de javasoljuk, hogy inkább valódi összetevőkből készítsük el. Méghozzá az alábbiakból.

Krampampuli

  • 2 marék pucolt dió
  • 40 g pucolt földimogyoró
  • 20 dkg kesudió
  • 20 g pucolt pekándió 
  • 20 g mandula
  • 3 db aszalt datolya
  • 1 marék mazsola
  • 15 g aszalt szilva
  • 3 db aszalt füge
  • 500 g kockacukor
  • 4 dl rum
  • 1 l vörösbor
  • 10 dl fekete tea

Tegyük az összes gyümölcsöt egy nagy tálba, tetejére fémrácsot, arra pedig egy fémszűrőt tegyünk, erre pakoljuk a kockacukrot. Öntsük le jó erős rummal, majd gyújtsuk meg. Az égő rumtól a cukor megolvad, és a tálban lévő gyümölcsre csepeg. Ha a láng elaludt, öntsünk rá 1 liter száraz vörösbort és az el nem olvadt cukrot. Hogy ne legyen nagyon tömény, öntsük hozzá az 1 liter sötétre főzött teát. Vastagfalú csészékben tálaljuk, mindegyikbe gyümölcsöt is rakva (boraszportal.hu).

Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek