Jókai-kert és Jókai Emlékszoba

1121 Budapest, Költő u. 21. | +36-1-391-4610/DINPI, +36-1-317-3611/PIM | http://www.dunaipoly.hu, https://pim.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

A Svábhegyen található Budapest egyik különleges temészetvédelmi területe: Jókai Mór egykori villájának kertje.

Jókai Mór 1853-ban vásárolta az akkor kőbányának használt 2 holdas földet, ahonnan pazar kilátás nyílt a Gellérthegyre, a Dunára és a városra. Hárs-, juhar-, vadgesztenye- és diófákat ültetett, hogy felfogják az északi szelet. Teraszosan alakította ki a kertet, feltöltötte termőfölddel, gyümölcsfákat és szőlőt telepített, konyhakertet létesített, rózsákat nemesített. Ide vonult el a város zajától, falusias környezetbe. Az általa ültetett fák közül jó néhány őrzi még emlékét a parkban.

A Jókai-villa megsemmisült, de a présház megmaradt. Egy kis emlékszobában láthatók Jókai személyes tárgyai. A parkban áll Róna József Anakreón-szobra, melynek arcát Jókairól mintázta. Mellette az íróéhoz hasonló oroszlános kőpad. 

A Jókai-kert 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, 2007 óta pedig védett történeti kert. A kertben lévő épületek jelenleg az alábbi intézményeknek adnak otthont:

  • Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI)
  • Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) - Jókai Emlékszoba
  • Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME)
  • Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár

Számos madárfajt figyelhetünk itt meg, ásványtani kiállítást láthatunk az egyik ösvényen.

Nyitvatartás:

Jókai-kert:

Előzetes bejelentkezés alapján óvodásoknak, iskolásoknak játékos foglalkozást, felnőtteknek irodalomtörténeti sétával kiegészített szakvezetést tartunk. 

  • A kert szabadon látogatható március 15. és október 31. között minden hétköznap 8.00-18.00., hétvégén és ünnepnapokon 10.00-18.00 óra között.
  • November 1. és március 14. között minden hétköznap 8.00-16.00., hétvégén és ünnepnapokon 10.00-16.00 óra között.
  • A "Magyarország madárvilága" c. kiállítás megtekinthető előzetes bejelentkezéssel hétfőtől csütörtökig 10.00-16.00, pénteken 10.00-14.00 óra között.

Jókai Emlékszoba:

  • Március 15-től október 31-ig szerda-vasárnap: 10-18 óráig
  • November 1-től március 14-ig a kiállítás látogatása csoportok részére tárlatvezetéssel lehetséges, előzetes bejelentkezés alapján telefonon: (+36) 1 317-3611/150; 151; 153 mellék

További információk:

Parkolás:utcán ingyenes
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.

Hirdetés
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek