Könyvbemutató Kassán „Kassa árnyékában a Csatáry-ügy a dokumentumok tükrében”

Oszd meg másokkal!

Desktop
A "Kassa árnyékában..." c. könyv és a rendezvény meghívója
A "Kassa árnyékában..." c. könyv és a rendezvény meghívója

Könyvbemutató Kassán Kassa árnyékában a Csatáry-ügy a dokumentumok tükrében

Kassa történelmileg ezer szállal kötődik Magyarországhoz, amelyek közül az egyik dr. Csatáry László, aki 16 éven keresztül haláláig a XII. kerület polgára volt.

De, miként is kerül a képbe Kassa és Csatáry László személye?

1944. március 19-én a német hadsereg megszállta Magyarországot, és néhány héttel később Kassán keresztül megkezdődött a magyarországi zsidóság deportálása, amely érintette a Kassa környéki zsidók jelentős részét is. Október 15-én Szálasi Ferenc átvette a hatalmat Magyarországon, és ezzel újult erővel folytatódott a zsidók, a politikailag másként gondolkodók üldözése és likvidálása.

Ennek, a Kassán 1941 júliusától 1945. január 18-ig terjedő időszaknak tette kényszerű főszereplőjévé dr. Csatáry Lászlót Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Center jeruzsálemi vezetője.

2012. április elején a Jeruzsálem Post hasábjain jelent meg egy cikk, amelyben Efraim Zuroff mély felháborodással adott hangot annak, hogy az általa már 2011 év őszén háborús bűncselekmények miatt feljelentett Csatáry László még mindig nincs börtönben.

A Magyarországon és Szlovákiában közel egy éven át tartó levéltári, közkönyvtári kutatás dokumentumaiból, valamint a Kanadából beszerzett archív nyomozási iratok alapján 2014 októberében került kiadásra a „Kassa árnyékában a Csatáry-ügy a dokumentumok tükrében” című könyv. A kötet cáfolhatatlanul bizonyítja be azt, hogy a Csatáry Lászlónak felrótt háborús bűnök nem felelnek meg a valóságnak, egyes bűncselekmények meg sem történtek, illetve amelyek ha meg is történtek, azokat nem ő követte el.

A könyvet 2015. kora nyarán a Szlovák Kassai Állami Levéltár és több kassai civil szervezet nagy érdeklődéssel fogadta, hiszen az 1941 és az 1945. közötti tragikus események Kassa városában zajlottak és azok egy részének egyik elkövetőjeként mindeddig Csatáry Lászlót tartották számon.

Közel negyedéves szervezői munkát követően 2015. november 24-re egy könyvbemutatóval egybekötött találkozó-beszélgetést szervezett a Kassai Szlovák Történelmi Egyesület és a Kassai Polgári Klub. A házigazda szerepét a kassai Bocatius János Közkönyvtár vállalta.

 

A bemutatón három magánkutató; Verbovszki Sándor a könyv szerzője Budapestről, Pavol Burak, valamint Balázs Péter Kassáról, ismertette a Csatáry László és a kassai tragikus eseményekkel kapcsolatosan végzett kutatásaik eredményét.

Mind a Pavol Burak, mind a Balázs Péter által feltárt kutatási eredmények alátámasztották a „Kassa árnyékában…” című könyvben bemutatott és Csatáry László vétlenségét bizonyító adatokat és tényeket.

A beszélgető-találkozó egyik érdekessége volt, hogy Pavol Burak annak a 17 éves kassai polgárnak a fia, akit a vádak szerint Csatáry László, mint az ottani Nyilas hatalom egyik képviselője 1945. január 10-én társaival elfogott és Németországba deportáltatott.

Az előadások befejezését követően a közönség kérdéseket tett fel. Az elhangzottakat senki sem kérdőjelezte meg, azonban az élénk érdeklődésre jellemző volt, hogy a Kassán történtekkel és Csatáry Lászlóval kapcsolatos apró, de lényeges részletekre is kíváncsiak voltak. Kérdés volt például a korabeli rendőrségi fogalmazói kar hierarchiája, a kötelező jogi diploma megléte. Mások, Csatáry László korabeli vagyoni helyzetére kérdeztek rá.  

A kassai főiskolák részvevői bejelentették, hogy projectet indítanak egy a németországi levéltárakban történő kutatás érdekében annak kiderítésére, hogy szerepel-e Csatáry László neve a német megszálló csapatokkal való kapcsolatára vonatkozóan valamilyen iratban.

A téma iránti nagy érdeklődést jellemezte, hogy felmerült az igény egy következő találkozóra Kassán.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek