Egy tanítónő emlékére: sírkövek a Dunából

Oszd meg másokkal!

Desktop
Kép: magyarmuzeumok.hu
Kép: magyarmuzeumok.hu

Az augusztus-szeptemberi alacsony vízállás a Duna aljáról nem csak érdekes és veszélyes roncsokat, sziklákat, mutatott meg: újra fölbukkantak az egyszervolt németvölgyi temetőből származó sírkövek is.

Köztük Elemy Károlyné Szabó Ilona tanítónőé is. Amíg le lehetett merészkedni a partra, sokan fotózták, mécsest is gyújtottak előtte: de hogy ne merüljön újra feledésbe, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szakemberei ( a XI. kerületi tűzoltók és a Budapesti Történeti Múzeum régészének segítségével) kimentették onnan. Helyreálltják és a Tündérpalotában kap végleges helyet.

Ha már épp idén százötven éve, hogy elindult az állami tanítónőképzés.

(A sírkő történetéről és Elemy Károlyné életéről itt olvashatsz többet. Az, hogy hogyan kerültek a Németvölgyi temető - aminek a helyén most a Gesztenyéskert van - kövei a Dunába, nos, elég furcsa történet. A temetőt még a háború előtt bezárták, bár a világháború idején muszáj volt megint temetni ott is, végleges felszámolására a hatvanas évek legelején került sor. És akkor azokat a sírköveket, amelyekért nem jelentkezett rokon, nem fizette ki az átszállítást másik temetőbe, szigorúan partvédelmi megfontolásokból a budai rakpartra zúdították.)

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?