Kilenc tipp, hogy kivédd a trükkös tolvajokat

Desktop
A kép illusztráció (fotó: bulvaros.hu)
A trükkös tolvajok elleni védekezéshez ad tanácsokat a rendőrség honlapján.
A „trükkös lopások” olyan lopások, melyeknél az elkövetők főként az idősebb embereket otthonukban megtévesztéssel károsítják meg. Az elkövetők kihasználják áldozataik életkorát, hiszékenységét, jóindulatát.   
 
A módszerek kifogyhatatlanok: közüzemi szolgáltatók, önkormányzati, egészség, nyugdíjbiztosítási intézetek alkalmazottjainak kiadva magukat hivatalos ügyek intézése címén csalják ki vagy lopják el a sértettek pénzét. Különböző reklám marketing felmérések, nagy értékű nyeremények, álvásárlások és az egyszerű módszerek, mint wc-be történő bekéredzkedés, víz kérése is a módszereik közé tartozik.
 
Az elkövetők rugalmasak és rendkívül gyorsan alkalmazkodnak egy adott szituációhoz. Hirtelen sok információt zúdítanak az idős emberre, elterelve annak figyelmét, vagy - egy kilátásba helyezett haszon reményében - elaltatva annak gyanakvását, bizalmatlanságát, majd a kellő pillanatban meglopják.
 
Amíg valami hihető ürügy címén a pénz átadása zajlik, kifigyelik, mennyi pénz van áldozatuknál, honnan veszi azt elő, feltérképezik a lakást, mozdítható értékeket keresve. Közben persze észrevétlenül ki is kérdezik őt anyagi helyzetéről, családi állapotáról, és minden olyan körülményről, melyek ismeretében egy bűncselekmény a későbbiek során könnyebben kivitelezhető.
 
Ne higgyünk a megtévesztő ígéreteknek és ne engedjünk idegent a lakásba!
 
Ennek érdekében:
 
  • Lakásunk ajtaját, családi házunk kapuját és bejárati ajtaját is zárjuk kulcsra!
  • Csak azt a formaruhával vagy megfelelő szolgálati-igazolvánnyal rendelkező embert engedjük be, aki a belépés jogosságát megfelelően igazolta!
  • Az alkalmazottak személyazonosságát a szolgáltatók ügyfélszolgálatán keresztül telefonon is lehet ellenőrizni!
  • Ha mégis beengedünk valakit, lehetőség szerint ne hagyjuk magára a lakásban! Lehetőség szerint hívjuk át a szomszédot, vagy legyen ott valaki, akiben megbízunk, és az ismeretlent ne engedjük egyedül mozogni a lakásban!
  • Soha ne adjunk át semmiféle értéket ismeretlen személyeknek! (pénz, takarékbetétkönyv, ékszerek)
  • Nagyobb összeget soha ne váltsunk fel idegeneknek!
  • Otthon ne tartsunk nagy mennyiségű készpénzt, jelentős értékeket!
  • Egészséges bizalmatlansággal és óvatossággal fogadjuk a váratlanul érkező ismeretleneket!
  • Figyeljük meg a látogatókat, ha mód van rá, írjuk fel autója rendszámát!
 
Ha mindezek ellenére mégis bűncselekmény áldozatává váltunk, akkor azonnal hívjuk a rendőrséget a 107 vagy 112 segélyhívó számok valamelyikén. A rendőrök kiérkezéséig lehetőség szerint ne változtassuk meg a helyszínt, próbáljunk meg pontos, részletes személyleírást adni az elkövetőről. Amennyiben bármilyen bizonylatot, csekket visszahagyott, illetve valamilyen tárgyat megfogott az elkövető, ne nyúljunk hozzá! - írja a police.hu.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?