266 ezer aláírást gyűjtött a Momentum – küszöbön a népszavazás az olimpiáról

Oszd meg másokkal!

Desktop
Fotó: nepszava.hu
Fotó: nepszava.hu

A Momentum Mozgalom azt a célt tűzte ki, hogy 30 nap alatt összegyűjt 138 527 aláírást, vagyis annyit, amennyi ahhoz kell, hogy a következő kérdést népszavazásra bocsájtsák:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?”

Nemrég jött a hír, hogy elérték, sőt jelentősen túl is szárnyalták a célt: összesen 266 151 szignót gyűjtöttek be határidőre. Péntek délután adták le a Fővárosi Választási Irodán az összes aláírást, ahol most ellenőrzik a számításokat és az szignók érvényességét – erre 45 napos határidőt kaptak.

Mivel szinte biztosan kizárható, hogy minden második aláírás érvénytelen, lassan kijelenthetjük, hogy ki kell írni a népszavazást a budapesti olimpia rendezéséről.

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András a leadás után azt mondta, ez volt "a budapesti demokrácia történetének egyik legfelemelőbb időszaka".

Hogy lesz-e népszavazás, az Index szerint a választási szervek hatékonyságától, a bíróság gyorsaságától, de mindenekelőtt a Fidesz politikai akaratától függ. A legrosszabb esetleb az is elképzelhető, hogy ősszel lesz, miután a NOB (Nemzeti Olimpiai Bizottság) eldöntötte, hogy hol rendezik a 2024-es olimpiát.

Tarlós István péntek délelőtt úgy nyilatkozott, hogy ha tényleg lesz népszavazás, vagy összegyűlik elég aláírás, akkor elgondolkodik, nem kéne-e visszavonni a pályázatot. Fekete-Győr András erre azt mondta, hogy "gyávaság és árulás lenne", ha ez megtörténne.

A Momentum szerint nem szabad elvenni az emberek döntési jogát, a budapestiek ugyanis egyértelműen kinyilvánították, hogy népszavazást szeretnének. 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek