Hiába nem szeretjük, marad az óraátállítás: újra egy órával kevesebbet alhatunk

Oszd meg másokkal!

Desktop

Március 26-án, vasárnap elkezdődik a nyári időszámítás: hajnali 2-kor 3 órára, vagyis egy órával előre kell állítani az órákat. 

Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer alapja, hogy március 21. és szeptember 22. – azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség – között a nappalok hosszabbak az éjszakáknál. Minél inkább egybeesik a lakosság ébrenléti ideje a természetes nappali világosság idejével, annál kevesebbet kell a lámpákat használni.

Az alternatív időszámítást elsőként az Egyesült Államokban, 1916-ban vezették be - energiatakarékossági okok miatt. Ezt Magyarország is átvette, de ma már megoszlanak a vélemények abban, hogy megtakaríthatunk-e energiát az óraátállítással.

Tavaly novemberben Kepli Lajos jobbikos képviselő javaslatot nyújtott be a parlamentben arról, hogy szüntessék meg az óraátállítást és a nyári időszámítást vegyék alapul, de végül az indítványban t nem foglaltak egyértelmű állást a képviselők. A jogászok szerint nem is törölhetné el a parlament az óraátállítást, mert kötik az uniós szabályok.

Egy felmérés szerint amúgy a magyarok 80 százaléka eltörölné az óraátállítást. Több kutatás is kimutatta, hogy az emberek az átállítás után fáradtabbak, ingerültebbek lesznek, és négyszer-ötször annyi közlekedési baleset is történik, mint máskor.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek