Mire jó egy csana?

Oszd meg másokkal!

Desktop

 

Happy egy kerület vagyunk ám! A Hegyvidéken működik a Happy Kids Nemzetközi Óvoda, valamint a Happy Garden Algol-Magyar Sportóvoda és Családi Napközi.
 
A családi napközik már annyira divatba jöttek, hogy becenevük is lett, úgy hívják őket: "csana". 
 
Egyre több szülő szeretne újra munkába állni gyermekük 1-2 éves kora után, azonban köztudottan kevés a bölcsődei és óvodai férőhelyek száma. A fővárosi bölcsik-ovik zsúfoltak, egyre gyakrabban utasítják vissza helyhiány miatt a felvételi kérelmeket. 
 
Megoldást jelenthet a „csana”, vagyis a családi napköz. A csanák hálózata bővül. 
 
A csanák 20 hetes kortól fogadják a gyerekeket, és egészen 14 éves korig biztosítják napközbeni ellátásukat, ezzel egyesítve a bölcsőde, óvoda és iskolai tanulószoba intézményét. Egy családi napközi az előírások szerint legfeljebb 5 fős létszámmal működhet, kivéve, ha a gondozónak van segítsége, ekkor még két gyermek ellátására van lehetőségük.
 
Mivel a csana önkormányzati feladatot lát el, állami normatív támogatást kap, ráadásul még a szülőtől is kér pénzt. A normatíva összege 2012-ben 268.200 forint gyermekenként, ha a férőhelyen az év 252 munkanapján mindig van gyermek. A vállalkozásban működő csanák a  a normatíva 30 százalékát kapják.
 
A csana olyan, mint egy sokgyerekes nagycsalád: általában családi házban működő, otthonos környezetet biztosító intézmény. A kis létszám előnye, hogy több idő jut a gyermekekkel való foglalkozásra, az egyéni fejlesztésre. 
 
A csanák hátránya, hogy aránylag drágák: átlagosan körülbelül 60 ezer forintba kerülnek egy hónapra, amit nyilván nem mindenki tud megengedni magának. Mégis telt házzal működnek, hiszen ha a szülőnek dolgozni kell mennie, kénytelen kifizetni a tandíjat. Ráadásul a bölcsődei gondozási díj bevezetésével már az önkormányzati intézményekben is fizetni kell – bár lényegesen kevesebbet. 
 
A Happy Garden sem olcsó: a havidíj magyar TAJ-kártyával rendelkező szülők gyermekeinek 60 ezer forint, az étkezés napi 900 forint. Ha a gyereket csak egy napra adjátok be, az 5 ezer forintba, ha fél napra, az 3500-ba, ha csupán egy órára, az 800 forintba kerül.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek