Nyakunkon a kullancsszezon

Desktop
Igen, valahogy így csinálják...

Bár a kullancsok télen sem tétlenek, tavasszal sokkal veszélyesebbé válnak - erődőjárás után jól nézzétek meg magatokat, egymást kutyátokat. 

A felnőtteknél elsősorban a térdhajlatot, gyermekeknél a fül mögötti területet, a hajas fejbőr és a szőrtelen rész határát érdemes tüzetesen átnézni, valamint lágyékhajlat, a hónalj, a fehérnemű gumija, pántja alatti területet is. Szeretnek minden olyan helyet, ahol az erek nem futnak nagyon mélyen.
 
Az áldozat kiválasztásához a kullancsok egyrészt infravörös hőérzékelő-képességüket (érzékelik a meleg vért), másrészt a lábaikon elhelyezkedő gázérzékelőket használják, mellyel az emlősök kipárolzását analizálják. ,A kullancsok akár egy évig is 10-12 hónapig képesek táplálék nélkül  élni, várva a következő áldozara.
 
Az orvos tanácsa: szedjük ki minél hamarabb, akár puszta kézzel is - persze jobb csipesszel. 
 
Évekkel ezelőtt "divat volt" ujjunkat benyálazva tekergetni a kullancs testét vagy folyadékot, olajat önteni a támadási pontra. Ilyenkor ugyanis az állatka nem jut levegőhöz, megunja a helyzetet és kijön. 
 
Igenám, de kiderült, hogy ilyenkor még nagyobb eséllyel köpi mérges nyálát az emberbe vagy más emlősbe, azaz növekszik a ferztézős veszélye. A két legveszélyesebb, kullancs által terjesztett betegség: a Lyme-kór, illetve a vírusos agyhártya-gyulladás.
 
A kutyák kullancsai kicsit másfélék. Négylábú kedvenceinekt védhetjük 3-4 ezer forintos kullancsnyakörvvel, vagy olyan, kétszer ennyit kóstáló nyakörvvel, amelyek bolha ellen is védelmet nyújtanak. A nyekörvekről egy vegyianyag a testbe szivárog, amelyek elriasztják a kellemetlen vérszívókat. További, még drágább - néhány állat esetében hatásosabb - mód, ha egy kullancsriasztót az eb nyak, illetve gerictájékára pötyögtetünk, ez viszont csak egyhónapos védelmet ad. 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek