Egyre több orvos elítéli, egyre kevesebbet és kevesebbszer adjuk, mi az?

Oszd meg másokkal!

Desktop
Fotó: praxis blog
Fotó: praxis blog

Egy januári kutatásból az derült ki, hogy az orvosok 96 százaléka egy olyan rendszerben szeretne dolgozni, ahol nincs hálapénz (vagyis egy olyanban, ahol megfizetik őket rendesen), ennek ellenére 60 százalékuk úgy gondolja, hogy a hálapénzrendszer a szeptemberi béremelések után sem fog eltűnni.

A Szinapszis Kft. és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének hálapénzzel kapcsolatos online felmérését 907 magyar orvos töltötte ki (ez azt jelenti, hogy a minta nem teljes, csak orvosi szakok szerint reprezentálja a magyar orvostársadalmat).

Kiderült, hogy az orvosok mit gondolnak, a betegek miért adnak nekik külön pénzt a kezelésért: eszerint a betegek a korábbi elképzeléseknek ellentmondva megfelelő színvonalat, jobb ellátást, több figyelmet, vagy előnyöket (29 százalék) remélnek a hálapénzért cserébe.

Az adatok alapján így állnak hozzá az orvosok a hálapénzhez:

  • az orvosok mindössze 5 százaléka tartja morálisan elfogadhatónak
  • 1 százalékuk gondolja azt, hogy magától értetődő
  • 33 százalékuk teljes mértékben elutasítja
  • 61 százalékuk elutasítja, ugyanakkor jelenleg szükségesnek tartja

Az orvosok és gyógyszerészek fizetése tavaly szeptembertől 107 ezer forinttal nőtt meg, de elmondásuk szerint még így sem tudják jövőjüket a jelenlegi fizetésükre alapozni, ezért elfogadják a "borravalót".

Mi a megoldás?

Az orvosok többsége szerint a béremelés elkerülhetetlen, ám önmagában nem megoldás. 50 százalékuk vélekedett úgy, hogy az „extra” kórházi szolgáltatások legális megvásárlásának lehetősége is szükségszerű a változáshoz.

60 százalékuk egyetértett abban, hogy törvényben kellene szabályozni a saját orvos megválasztását, úgy, hogy a beteg legálisan fizessen ellentételezést. Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke kedden azt mondta, hogy ez utóbbi világszerte elfogadott dolog, amiért fizetni szoktak a páciensek.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek