A "Kútvölgyi", azaz az Országos Tisztviselői Betegsegélyezési Alap kórháza, 1943

Oszd meg másokkal!

Desktop
Fotó: filmhíradók online
Fotó: filmhíradók online

Csánk (Rottmann) Elemér az 1930-40-es évek fordulóján számos kórházat és egészségügyi épületet tervezett, melyek közül a budai Kútvölgyi úti Állami Kórház (volt Horthy Miklós Gyógyintézet) épületét mind a modern homlokzatkiképzés, mind a belső térelosztás korszerű megoldásáért jelentős alkotásként tartja számon a magyar építészettörténet. A Városmajor felett található, általános gyógyintézet terve még 1930-ban született, amikor elhatározták, hogy állami alkalmazottak számára külön kórházat létesítenek itt. Az új intézmény azonban csak jóval később, 1943-ban épült fel. Csánk Elemér 1936-ban országos nyilvános tervpályázaton nyerte el tervezési megbízást. A kórház épületegyüttese telepítésével a két hegyvidéki út közé ékelődő, tortaszelet alakú telekhez, nyolc-tíz emeletével a lejtős terephez alkalmazkodik.Épülete finom római iskolás hatást mutat, mégis egyértelműen modern, formálása a tömegek kompozíciójára épül; e házzal a későbbi bővítések modern világát határozta meg. Az acélszerkezettel épült, több épületszárnyból összetett, tiszta, világos szerkesztésű, elegáns formavilágú kórháztömb a hazai viszonyok között egészen újszerű volt. Sima sóskúti mészkőburkolatával, üvegbeton előtetőjével az új modern magyar építészet jellegzetes példáját adta.

Az időtálló műként tervezett kórházépület, mely éles kontrasztot mutat a lejtő túloldalán fekvő 19. század végi Szent János Kórház hatalmas eklektikus épületcsoportjával, ma műemléki védelem alatt áll.

Az építész további alkotásairól megtudhatsz mindent Csutiné Schleer Erzsébet tanulmányából, ahonnan ez a részlet is való. 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek