100 éves a mai Országos Rehabilitációs Intézet

Oszd meg másokkal!

Desktop
Fotó: Kovács Tamás, MTI
Fotó: Kovács Tamás, MTI

Kápolnaszenteléssel, egy állandó kiállítás megnyitásával és tudományos üléssel ünnepli az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, hogy száz éve, 1918. május 1-jén nyílt meg Budapest és Budakeszi határán a József Főherceg Tüdőbeteg Katonák Otthona.

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet állandó kiállítást szervez, melyen bemutatja évszázados történetével kapcsolatos dokumentumokat, tárgyakat, illetve azokat a relikviákat is, amelyek a rehabilitáció csíráit, fejlődését és magyarországi történetét méltón tükrözik. A centenáriumi ünnepség központi elemeként Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szentelte fel a kialakított kápolnát május 17-én. 

Évszázados történelmének első ötven évét a tuberkulózis elleni küzdelemmel töltötte az intézmény. Ám 1966-ra a tuberkulózis elleni sikeres országos fellépés eredményeként a tbc-s betegek száma jelentős mértékben lecsökkent, a régi profillal való működtetés értelmetlenné vált. A rehabilitációs profil felé való törekvés új osztályok alakulását jelentette. A profilváltás tényét 1975-ben az Egészségügyi Minisztérium rendelettel nyugtázta és az év december 1-jén megalakult az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, írják magukról.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek