Hivatalos: vége a 2024-es olimpiai pályázatnak

Oszd meg másokkal!

Desktop
fotó: Index
fotó: Index

Visszavonta a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A testület Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, valamint a közgyűlés valamennyi fideszes képviselőjének javaslatára – 22 igen, 6 nem szavazat ellenében – döntött arról, hogy hatályon kívül helyezi a tavalyi közgyűlési határozatot és „a politikai egység felbomlására tekintettel” a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen visszavonja az olimpiai pályázatot.

Az alábbi képen látszik a szavazatok megoszlása. Valamennyi, jelenlévő fideszes közgyűlési tag igennel szavazott az előterjesztésre, akárcsak a XIII. kerület MSZP-s polgármestere, Tóth József, a független, volt MSZP-s Szabados Ákos (Pesterzsébet), az LMP-s Csárdi Antal, valamint Geiger Ferenc, aki civil szervezetek jelöltjeként soroksári városvezető, míg az ellenzékiek nemmel szavaztak, a jobbikos Tokody Marcell tartózkodott – nem volt jelen Hajdu László (XV. kerület, DK), Trippon Norbert (MSZP), Ughy Attila (XVIII. kerület, Fidesz), Wintermantel Zsolt (IV. kerület, Fidesz).

Az ülésen az Index tudósítása szerint az MSZP-s Horváth Csaba és az LMP-s Csárdi Antal tovább ment, azt javasolták, hogy az előterjesztést vegyék le a napirendről. Ugyanis jövő hét szerdáig hitelesítik az aláírásokat, és akkor ki kell majd írni a népszavazást. Kezdeményezésüket a kormánypárti többség leszavazta. (Ennek fényében fucsa Csárdi igen szavazata a pályázat visszavonására, viszont ő volt az egyetlen közgyűlési tag, aki mindvégig ellenezte a budapesti olimpiai pályázatot.) A fideszes II. kerületi polgármester, Láng Zsolt szerint ugyanis álszent az ellenzék, mert a Momentum azért kezdett aláírást gyűjteni, hogy vonják vissza az olimpiai pályázatot. Most, amikor meg vissza akarják vonni, az nem jó az ellenzéknek, és népszavazást akarnak.

A döntés előzménye, hogy a korábban teljesen ismeretlen Momentum Mozgalom népszavazást kezdeményezett, és kisebb ellenzéki pártok – Együtt, LMP, Magyar Kétfarkú Kutyapárt, Párbeszéd – támogatásával összegyűjtött ennek érdekében 266 ezer aláírást. Ennek bejelentése után Orbán Viktor kormányfő egyeztetett Borkai Zsolt MOB-elnökkel, valamint Tarlós Istvánnal és a kormány múlt szerdán a pályázat visszavonását javasolta a fővárosnak.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek