Január 1-jétől csökkenti a nyugdíjasokat érintő építményadót az önkormányzat

Oszd meg másokkal!

Desktop
Fotó: The Telegraph
Fotó: The Telegraph

Az időskorúak terheinek csökkentése érdekében az életjáradéki szerződések által érintett lakások, valamint a nyugdíjas otthonok esetében is jelentős kedvezményt biztosít majd január 1-jétől az önkormányzat az építményadó mértékében – többek között erről döntött a képviselő-testület a helyi adókról szóló rendeletek módosítása során.

A most is hatályos előírások szerint a magánszemély tulajdonában álló lakás – amennyiben azt nem terheli egy nem magánszemély vagyoni értékű joga – mentes az építményadó alól, helyette a magánszemélyek kommunális adója fizetendő, ami jóval kedvezőbb az építményadónál.

De a nyugdíjasok, akik a lakásuk tulajdonjogát életjáradéki szerződés keretében egy cégre ruházták át, a vagyoni értékű jog jogosítottjaként a magasabb mértékű építményadó fizetésére váltak kötelessé. Számukra – amennyiben az életjáradéki szerződést 2017. december 31-ig kötötték meg, és a szerződésben az adót az életjáradék folyósítására kötelezett szolgáltató tőlük nem vállalta át, valamint életvitelszerűen laknak a lakásban – a jövő évtől 90%-os adókedvezményt biztosít az önkormányzat.

Szintén jelentős mértékben csökken az építményadó mértékbe abban az esetben, ha az épület idősek vagy fogyatékosok bentlakásos ellátását biztosító tevékenység céljára szolgál.

A részletes, összegeket is tartalmazó tájékoztatást elolvashatod az önkormányzat oldalán.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?