Kisebb-nagyobb, de mind fontos: ezekről döntött most a képviselő-testület

Oszd meg másokkal!

Desktop
Kép: hegyvidek.hu
Kép: hegyvidek.hu

Rengeteg, különböző dologról döntött a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Olvassátok végig, mindenkit érint.

  • Már nemcsak a Normafa, ez a különleges természeti adottságú hegyvidéki terület, hanem annak elnevezése is védelmet élvez. Az önkormányzat jelképeiről szóló rendelet módosításával ezentúl a Hegyvidék mellett a Normafa nevet is kizárólag képviselő-testületi engedéllyel használhatják a magánszemélyek, jogi személyek és egyéb szervezetek az elnevezésükhöz, tevékenységük gyakorlásához. A rendeletmódosítás nem érinti azokat, akik korábban vették fel a Normafa nevet, nekik nem kell névhasználati engedélyt kérniük. Azok számára, akik újonnan igényelnék a Hegyvidék vagy a Normafa nevet, könnyebbséget jelent, hogy már nemcsak abban az esetben nyújthatják be kérelmüket, ha állandó lakhelyük, székhelyük, telephelyük vagy fióktelepük van a XII. kerületben, az is elegendő, ha itt végzik tevékenységüket. További újdonság a rendeletben, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat egyedi jelzését (logóját) – amin a János-hegyi kilátó fehér színű épülete, valamint a környező hegyek sziluettje látható – a címer, a zászló, a díszzászló és a lobogó mellett ugyancsak megemlítették az önkormányzati jelképek között.
  • A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletben is jóváhagytak néhány módosítást a képviselők. A szankcionálható tevékenységek körébe vonták a 3,5 tonnánál nehezebb gépjárművek telken belüli, zajjal járó éjszakai üzemeltetését, valamint a kutyák póráz nélküli sétáltatását, amennyiben arra közterületen, nem kijelölt futtatóban kerül sor.
  • Lakossági kezdeményezésre várhatóan jövő tavasszal közösségi barkácsműhely nyílik a Hertelendy és az Ugocsa utca sarkán. Üzemeltetéséről az önkormányzat döntése értelmében a Virányosi Közösségi Ház gondoskodik.
  • A képviselő-testület két újabb emléktábla állításához adta hozzájárulását. Dienes Valéria táncpedagógus, koreográfus, filozófus, író, az első magyar professzornő tiszteletére a Krisztina körút 5. szám alatti épületen helyeznek el táblát, ahol egykor az általa alapított orkesztikai, azaz mozdulatművészettel foglalkozó iskola működött. A hajdani Remetéhez címzett vendéglő helyén, a jelenlegi Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika falán Görgei Artúr honvéd tábornoknak állítanak emléket, aki 1849. május 4. és 6. között onnan irányította a Buda várának visszafoglalásáért vívott ostromot.
  • A testület támogatta, hogy az önkormányzat cserélje el a Jókai-kertben található területrészét a Normafánál lévő, elbontandó Budai Sport Hotel ingatlanának tulajdonjogára, ahol a vagyonkezelés jogát már korábban megkapta az államtól. A Jókai-kert egészét a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága kezeli, miközben a terület egy része – benne a romos állapotú Steindl-villa – XII. kerületi tulajdonban van. Az ingatlan cseréje most egy kormányhatározattal valósulhat meg.
  • A Normafa-program keretében az önkormányzat az egykori zugligeti villamos „új” (1903-ban átadott) végállomás-épületét és annak környezetét is rendbe tenné. A műemlék épület két telken áll, ezek közül az egyik az állam tulajdonában van, az önkormányzat csak vagyonkezelő – a kerület ezért az ingatlan tulajdonba vételét kezdeményezi. A tervek között szerepel a telente ideiglenesen működő jégpálya fejlesztése, hogy a nyitott pályát a téli hónapokban állandó jelleggel használhassák a korcsolyázni vágyók.
  • A Testnevelési Egyetem Csörsz utcai fejlesztési területe és a mellette lévő park közös, állami és önkormányzati tulajdonban van, ezért a képviselő-testület még szeptemberben kezdeményezte ennek megszüntetését és a telekújraosztást a jelenlegi használatnak megfelelően. Az egyetem által használt rész az állam, a park pedig a XII. kerület kizárólagos tulajdonába kerülne. A sportterület és a közpark négyzetméterárának meghatározása a korábbi döntés szerint igazságügyi szakértő bevonásával történt volna, időközben azonban megállapodás született az árakról, amiket mindkét fél értékbecslői elfogadhatónak tartanak. A park értékét négyzetméterenként 23 ezer, a sportterületét pedig 109 ezer forintban határozták meg, így az értékkülönbözet elszámolásával mintegy 470 millió forint bevételhez juthat az önkormányzat.

Az ülésről az önkormányzat oldala számolt be részletesen, itt.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek