Ma avatják az új gyerekvasutasokat. Minden eddiginél többen vannak

Oszd meg másokkal!

Desktop
forrás: www.gyermekvasut.hu

A nyolcvanas évek óta soha nem akartak annyian gyerekvasutasok lenni, mint most. Ma 10 órakor, a Hűvösvölgyi állomáson több mint kétszáz gyereket avatnak vasutassá. 

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton 480 gyermekvasutas szolgál váltásban, munkájukat több mint hatvan ifjúsági vezető segíti, irányítja. Tíz éve még csak 300 gyermekvasutas volt, a tanfolyamokon évente legfeljebb 80 gyerek vett részt. 
 
Tavaly több mint 350 ezren utaztak a Gyermekvasúton - ez a szám évről évre emelkedik. 
 
A Gyermekvasút, illetve akkor még Úttörővasút építésének ötletét a Szovjetunióból importálták a magyar kommunista vezetők, akik helyszínként előbb Gödöllőre, majd a Margitszigetre is gondoltak. 1947-ben döntöttek a budai hegyek mellett, hiszen így a vasúttal megoldották a csillebércen épülő "Úttörő Köztársaság" megközelítését is. 
 
A rendszerváltozás évében az Úttörővasutat átnevezték Gyermekvasútra, az Úttörőszövetség átadta az üzemeltetést a MÁV-nak. Átkereszteltek néhány állomást is, a vasutasok vörös nyakkendőjét világoskék színűre cserélték.
 
A Gyermekvasút történetének mélypontja a kilencvenes évek első fele volt, az utasszám a korábbi harmadára-negyedére esett, s volt olyan tél, amikor pénz hiányában hetekre lezárták az üzemet. 
 
A vasútüzem és a gyermekvasutasok közösségének irányítását 1995-ben ismét szétválasztották. Azóta a MÁV és a Gyermekvasutasokért Alapítvány együttműködve irányítják az intézményt.
 
Aki akar, többet is olvashat a témáról a www.gyermekvasut.hu oldalon.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?