Tűzszerészek dolgoznak, szerdán le lesz zárva a BAH-csomópont (frissítjük mindenfélével)

Oszd meg másokkal!

Desktop

Április 10-én, szerdán napközben világháborús bomba hatástalanítását végzik a BAH-csomópontnál. Hivatalosan már reggel nyolcra az ott lakóknak el kell hagyniuk a területet, onnantól folyamatosan ürítik ki a teljes környéket, és hogy attól kedve hogyan lehet közlekedni, itt lejjebb találjátok, a friss információkkal mindig kiegészítve. Ekkora lezárás egész Bel-Buda közlekedésére hatással lesz, ha nem feltétlenül szükséges, ne keljetek útra, és mindenféleképpen tervezzetek be sokkal hosszabb menetidőt, kerülő útvonalat.

A Testnevelési Egyetem Koltai Sportcentrumának rekonstrukciója során találtak világháborús bombákat. Hatástalanításának idejére a környező utcákat kiürítik (az ott lakók és dolgozók már a múlt héten kaptak erről értesítést.)

 • Nem jól tippeltünk, a hegyvidékiek "akárhol" parkolhatnak erre a napra: itt vannak a részletek.
 • Zárva lesz a MOM Park bevásárlóközpont, a környező irodaházak, vendéglátóhelyek, szállodák is. 
 • Lehet, hogy Dél-Budán a szemetes se jön, vagy csak nagy késéssel: az FKF arra kér minden érintettet, hogy hagyja kint a kukákat, előbb-utóbb jönnek. (És köszönik a türelmeteket.)
 • Kerülő útvonalak a helyiek ajánlásával:  az M1-es és M7-es autópálya irányából érkezőknek azt javasolják, hogy a Nagyszőlős utca, a Petőfi híd irányába menjenek. További lehetőség lehet még a Villányi út használata, valamint az agglomerációból érkezőknek, ha a pesti oldalra tartanak, az M0-ás autóút igénybevétele. A hidak közül a Petőfi és a Rákóczi hidat javasolják a közlekedőknek.
 • A tűzszerészek is hozzászóltak: Debrődi Péter megbízott tűzszerész műveleti főnök elmondta az MTI-nek, hogy a sportcentrum területén az építkezés során hat különböző robbanótest került elő. A két legnagyobb tömegűnek el kell távolítani a gyújtószerkezetét a biztonságos elszállításuk érdekében. Az egyik egy száz kilogrammos tüzérségi lövedék, a másik pedig egy ötven kilogrammos légibomba. A kiürítés szükségességéről szólva azt hangsúlyozta, hogy egy esetleges nem várt robbanás esetén a kijelölt területen belül a felrobbanó robbanótestek repeszei súlyos, vagy akár halálos sérüléseket is okozhatnak.
 • A lezárás kezdete:  a területet reggel nyolc órakor zárják, ami azt jelenti, hogy a területre onnantól bemenni nem lehet, csak távozni onnan.
  A BAH-csomóponton az áthaladás a kiürítés befejezéséig folyamatos lesz, majd azt követően a csomópontot is teljesen lezárják. Ennek pontos időpontját még nem tudni, az érintett terület teljes kiürítése egy-három órát vehet igénybe, tehát azzal számolnak, hogy várhatóan 9 és 11 óra közötti időben lesz a csomópont zárásának kezdete. A teljes zárást a robbanótestek hatástalanítása után oldják majd fel. Erről meg még annyira sem lehet tudni, mikor lesz. Ne legyetek türelmetlenek, a tűzszerészek teszik a dolgukat.
 • Többen kérdeztétek, mi legyen a parkoló autókkal, vajon a "zónában lakóknak" jelöltek-e ki másik ingyenes parkolási lehetőséget: nem hivatalos vélemény, de a kiürítés az emberéletek védelméről szól (meg a kutyákéról, macskákéról, szóval, róluk is gondoskodjatok, nem maradhatnak) és nem az anyagi javakról. Ha nem kimondottan tilosban állsz, a kocsi maradhat, vagy persze, viheted is magaddal, amikor elhagyod a területet. Nincs másik, kijelölt ingyenes parkoló.

Már reggel hattól tilos megállni a Jagelló út Budapesti Kongresszusi Központ oldalában található kiépített parkolóhelyeken, a Hegyalja út és központ parkolójának bejárata között.

Reggel nyolc és délután négy között pedig ez a terület (azaz a Jagelló út – Hegyalja út – Avar utca – Csörsz utca – Alkotás utca által határolt terület , valamint ennek a külső határain kívül található 50 méteres zóna) el lesz zárva a forgalom elől:

Ez azt jelenti, hogy 8 órától kezdődően kiürítik, majd ezután teljesen lezárják mindennemű – közúti, közösségi közlekedési, gyalogos, kerékpáros stb. – a forgalom elől Budán a

 • BAH-csomópontot,
 • az Alkotás utcát a Csörsz utca és a Hegyalja út között,
 • a Hegyalja utat az Alkotás utcától az Avar utcáig,
 • az Avar utcát a Hegyalja út és a Csörsz utca között, valamint
 • a Csörsz utcát az Avar utca és az Alkotás utca között.

A terület kiürítése miatt reggel 8 órától az érintett közösségi közlekedési buszjáratokra – a 8E, a 108E, a 110-es, a 112-es és a 212-es buszra – a lezárt területen belül csak felszállni lehet, azokról leszállni nem, míg a 17-es és a 61-es villamos megállás nélkül áthalad.

Ha végeztek a kiürítéssel - ellenőrizni fogják - a bombák kiemelése és hatástalanítása idején, várhatóan délelőtt 11 órától az érintett villamosok és buszjáratok rövidített vagy módosított útvonalon közlekednek.

Aki Kelenföld vagy Újbuda felől a városközpont felé, vagy annak érintésével utazna, annak ebben az időszakban az M4-es metróval érdemes utaznia. A Budán utazóknak további alternatívaként érdemes megfontolni, hogy Kelenföld vasútállomásnál felszállva a Déli pályaudvarig közlekedő vonatokat vegyék igénybe.

A bomba hatástalanításának idején

 • a 17-es és a 61-es villamos a Móricz Zsigmond körtér és a Déli pályaudvar között az 56-os villamos vonalára terelve, a Bartók Béla út – Szent Gellért rakpart – Krisztina körúton keresztül közlekedik. 61A jelzéssel a Móricz Zsigmond körtér végállomás és a Budaörsi út / Villányi út megálló között is jár ebben az időszakban villamos.
 • a 8E, a 110-es, a 112-es és a 212-es busz a lezárt területet elkerülve jár:
 • a 8E a Farkasréti temető és a Döbrentei tér között a Németvölgyi út – Apor Vilmos tér – Böszörményi út – Alkotás utca – Krisztina körút,
 • a 110-es és a 112-es az Apor Vilmos tér és a Mészáros utca között a Kiss János altábornagy utca/Királyhágó utca – Márvány utca – Mészáros utca útvonalon kerüli el a lezárt útszakaszt,
 • a 212-es busz pedig Svábhegy felé a Villányi út és a Királyhágó tér között az Alsóhegy utca – Mészáros utca – Márvány utca – Királyhágó utca, a Boráros tér felé pedig a Királyhágó tér és a Petőfi híd között a Márvány utca – Mészáros utca – Hegyalja út – Szent Gellért rakpart – Műegyetem rakpart – Petőfi híd módosított útvonalon közlekedik.
 • a Gazdagrétről, illetve a dél-budai agglomerációból érkező 139-es, 140-es, 140A és 142-es autóbusz rövidített útvonalon csak Kelenföld vasútállomás őrmezői oldaláig közlekednek, ahol a 40-es busz megállójában lehet felszállni rájuk.

A kiürítéssel kapcsolatos tudnivalókat a kapcsolt cikkeinkben találjátok.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek