Péntektől itt a szülőtartás: beperelhetnek, ha nem gondoskodsz a rászoruló szüleidről

Oszd meg másokkal!

Desktop
A kép illusztráció

Péntektől életbe lép a szülőtartás: a törvénymódosítás tartalmazza a nagykorú gyermekek alaptörvényben rögzített szülőtartási kötelezettségét, továbbá egy új lehetőséget is bevezet arra az esetre, ha a tartásra rászorult szülő ellátásáról a gyermek helyett egy harmadik fél gondoskodik. Az ilyen ellátás költségét a tartást nyújtó követelheti a gyermektől.

Tehát például, ha állami vagy egyházi fenntartású intézmény gondoskodik az idős ember ellátásáról, akkor annak díját követelni lehet a nagykorú gyermektől.

A rászoruló szülőknek eddig is jogukban volt pert indítani felnőtt gyermekük ellen a járási hivatalon keresztül az eltartásért. A változás az, hogy nemcsak a rászoruló szülő, hanem harmadik fél, magánszemély vagy intézmény is követelhet költségtérítést a szülőjével nem törődő gyermektől.

A követelés jogosságát bíróság dönti el. Az ellátás költségeit csak attól lehet kérni, aki anyagi helyzete alapján képes szülője megsegítésére. Nem köteles szülőjét eltartani az, aki ezzel saját vagy gyermekei tartását veszélyeztetné. Ha a bíróság megítéli a tartást, annak összege a gyermek jövedelmének a fele is lehet - írja a Pénzcentrum.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?