A kémények kritikus pontjai

Oszd meg másokkal!

(fotó: Schiedel)

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a kéménykárokat?

Szaktanácsadóinkhoz több ízben is fordultak tanácsért olyanok, akiknek régi falazott kéményük vagy az új, de szakszerűtlenül megépített, ill. üzemeltetet kéményrendszerük miatt kisebb-nagyobb káruk keletkezett. 25 év a hazai kéményszakmában elég idő ahhoz, hogy sokféle kéményproblémával találkozva átadhassuk tapasztalatainkat és jó tanácsokkal segítsünk megelőzni a baleseteket, kéménykárokat.

A kémények két kritikus pontjára hívnánk fel most a figyelmet.
Ezek:

  • a kazáncsatlakozás és
  • a kéménytorkolat kialakítása.

A csatlakozás

A fűtési rendszer kialakítása során kritikus pont a kémény és a kazán összekapcsolása. Nemcsak a megfelelő bekötés magasságára kell odafigyelni, hanem arra is, hogy a rákötéskor a kéménycsonk és a kazánbekötő között elegendő hézagot hagyjunk. A bekötés rendszerjellegű kialakításával megelőzhető a kéménycsonk lerepedése!
A kéményszakértő tanácsa: a kéménycsonk és a kazánbekötő cső között minimálisan 1 cm-es hézagot hagyni kell – ez a hőtágulás miatt fontos, hiszen hő hatására a kályha fém füstelvezető csöve jobban kitágul, mint a kerámiacső csonkja, vagy más anyag. Ha a kéménycsonk és a bekötő cső között nincs hézag, túlzott felmelegedéskor a kerámiacső elrepedhet!

A kéményszakértő tippje: a bekötő adapter.

A Schiedel bővítő adaptert azért ajánljuk, mert a csonk meghosszabbítása nélkül nyújt rendszermegoldást. Tökéletes kapcsolatot tesz lehetővé a kályhacső és a kémény között, és megakadályozza az anyagok eltérő mértékű hőtágulása miatt gyakran előforduló kéménykárokat.

A kéménytorkolat

Az időjárás próbára teszi az épület külső részeit. A külső vakolat megrepedezhet. A tetőn elvégzendő munka veszélyes lehet, szakembert igényel, ezért komoly nyűgöt jelenthet minden tulajdonosnak.

A kéményszakértő tanácsa: a kémény állékonysága javítható azáltal, ha a ház falához hasonlóan, a tetőn túli, szabadon álló szakaszt is szigeteljük. A szigetelés fokozza a kémény időtállóságát, hiszen segítségével ritkábban van szükség a természeti viszontagságok és az idő múlása miatt megrepedezett vakolat felújítására. A heves esőzések miatt a kéménybe kívülről beáramló, nagymennyiségű nedvesség ellen hatékony védelmet jelenthet az ún. esővédő sapka.

A kéményszakértő tippjei: a hőszigetelt vakolathoz illeszkedő kéményfedlap és az esővédő sapka.

A Schiedel fedlapok könnyűbetonból készülnek és csavarok segítségével rögzíthetők a kéményhez. A Schiedel hálóerősített, vékony könnyűbeton fedlapjai a hagyományos nehézbeton, ill. műkő fedkövekhez képest sokkal könnyebbek. Ez a kémény legfelső szakaszának építésekor rendkívül nagy előny, mert a fedlap magasba való emelését nagyban megkönnyíti! A széles méretválaszték lehetővé teszi, hogy a kéményt körbeszigeteljék, díszkővel burkolják, vagy akár kisméretű téglával körbefalazzák.
A Schiedel esővédő sapka hatékonyan és egyszerűen védi a kéményt heves esőzések esetén. Már védőrácsos kivitelben is elérhető. Szellőzőkürtős a kéménye? Önnek ajánljuk a Schiedel levegőkürtő sapkát, amely a szellőzőkürtő aknájának lefedésére szolgál, ill. madarak és szemét pl. falevelek, ágak bejutása ellen is véd.

A Schiedel meghatározó kéményszakértő az európai piacon. 70 év tapasztalatával és vezető technológiai megoldásokkal innovatív, biztonságos és minőségi termékeket forgalmaz lakóházak és ipari létesítmények esetében is. A magyarországi leányvállalat immár 25 éve áll a házépítők, kivitelezők, tervezők és a kéménykérdéssel találkozók rendelkezésére.

Kattintson a Schiedel tavaszi akciójáért:


Kéményépítés, fűtéskorszerűsítés előtt mindenképpen szakembertől kérjen tanácsot!
Keressen minket elérhetőségeinken!

Schiedel Kéménygyár Kft.
8200 Veszprém, Kistó u. 12.
T: 88 576 700
F: 88576 704
E: info@schiedel.hu
W: www.schiedel.hu

MINDEN KÉMÉNY SZERETNE EGY KICSIT SCHIEDEL LENNI…

Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek