Rezsiutalvány: az ördög a részletekben rejlik

Desktop
(fotó: Getty Images)
(fotó: Getty Images)

Mint azt korábban megírtuk, kilencezer forint értékű, háromszor háromezer forintos rezsiutalvány kapnak a nyugdíjasok és a „nyugdíjszerű ellátásban részesülők”, ami március 31-ig lesz felhasználható a gáz-, illetve az áramszámlák kifizetésére. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint azonban a felhasználásuk korántsem lesz mindenki számára egyszerű és lakosságbarát.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint nem minden jogosultnak lesz egyszerű érvényesítenie a Magyar Államkincstár által kiküldött rezsiutalványokat.

A Pénzcentrum összeállítása szerint csekkes befizetés esetén egyszerű a dolog: az utalványt a postán beváltják, és ott levonják a gáz- vagy villanyszámla végösszegéből.

Aki viszont interneten vagy banki átutalással fizeti a számlát, annak a szolgáltató ügyfélszolgálatára kell bevinni a rezsiutalványt. A rendelet szerint ekkor csak készpénzzel lehet kiegyenlíteni az aktuális rezsiszámlát, bankkártyával nem. Aki ezt a módot választja, számítson arra, hogy sokat kell várni az irodákban, hiszen vélhetően rengetegen akarják majd igénybe venni a kedvezményt.

Az ügyintézéshez a jogosultnak a Magyar Közlönyben megjelentek szerint személyesen kell bemenni az ügyfélszolgálatra, ami problémát okozhat a nagyon időseknek vagy a rosszabb egészségi állapotúaknak. Banki utalással fizetett számlák esetén a rendelet szerint a szolgáltató haladéktalanul, de maximum 15 napon belül köteles jóváírni a rezsiutalvány összegét a fogyasztó folyószámláján.

Amennyiben előrefizető mérőórája van a rezsiutalványra jogosultnak, úgy a szolgáltató köteles feltölteni azt az utalvány összegével – ennek a menetét nem részletezik, vélhetően ezért is be kell menni az ügyfélszolgálatra.

A rezsiutalványokról érdeklődni a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon lehet. A részletes tájékoztatás a szolgáltatók honlapján is elérhető lesz.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek