Háromnapos zen és tea ceremónia

Oszd meg másokkal!

Desktop
Háromnapos zen és tea ceremónia szeptember 24-től 26-ig a Koreai Kulturális Központban
Háromnapos zen és tea ceremónia

 

   


                                                                                                                  Háromnapos zen és tea ceremónia

Szeptember 24-26., 18:00- 20:00

Koreai Kulturális Központ

 

Egyedülálló háromnapos zen és tea ceremónia kerül megrendezésre szeptember 24, 25 és 26-án, 18 és 20 óra között a Koreai Kulturális Központban. Az program ingyenes azonban regisztráció szükséges a koreaikultura@gmail.com e-mail címen, mivel csak korlátozott számban tudunk helyet biztosítani.

Az esemény programja

Az esemény első napján a koreai tea ceremónia művészetét koreai tea szakértők mutatják be s tanítják meg a tökéletes tea elkészítését. A napot egy koreai duó zenés műsora zárja. A második napon a magyar születésű Cung-An szerzetes “Dharma beszéd” előadása hallható, illetve hagyományos koreai teákat és üdítőket ízlelhetnek meg a látogatók. A harmadik napon a koreai teamesterek mutatják be a zen tea ceremónia sajátosságait és tanítják meg a programon résztvevőknek a gyakorlatban. A nap a vendégekkel együtt egy közös ének produkcióval zárul.

A koreai tea ceremónia

A koreai Buddhizmus szerint az élet mindennapos tevékenységei is hozzátartoznak a vallás gyakorlásához, így a tea cermónia sem kivétel. A teafogyasztás is egy eszköz ahhoz, hogy fejlesszük elménket. Koreaiul a tea ceremóniát TADO-nak nevezzük. E ceremónia több, mint csupán tea fogyasztás. Inkább egy rituáléról van szó, melyen keresztül gyakorolhatjuk szellemünk fejlesztését is. Ez azt jelenti, hogy elménket átadjuk a pillanat élményének, bármilyenek is a külső körülmények.

A ceremónia folyamatának minden lépését, beleértve az előkészítést, a teafőzést, a fogyasztást és a mosogatást, tudatosan kell végrehajtani, dharma beszédek kíséretében. Ezáltal elérhetünk egy csendes, nyugodt, békés lelkiállapotot. Ha elménk elkalandozik a tea ceremónia alatt, nem tudjuk megfelelően értékelni a tea ízét, gyönyörű színét és zöld illatát. Mert nem adjuk át magunkat az itt és most élményének.

A tea történelme Koreában

A régi legenda szerint a teát az időszámításunk szerinti második században egy india hercegnő hozta be Koreába. A Goryeo dinasztia uralkodása idejében (918-1392) a tea fogyasztása már egy kifinomult rituálévá vált és nemzeti ünnepet is szerveztek köré. Egyre gyakrabban jelent meg a tea ősi buddhista szertartásokban és végül mint vallási rítus terjedt el leginkább, ezért azonosítjuk ma a tea ceremóniát a buddhizmussal. Mivel a Goryeo dinasztiát kovető Jeoson dinasztia uralkodása idején a buddhizmust felváltotta a konfucianizmus, a tea szertartás már nem számított vallási rituálénak de fennmaradt hagyományként. Az 1910-től 1945-ig tartó japán megszállás alatt a koreai kultúra nagy kárt szenvedett és a tea szertartás alkalmazása is megszűnt, mígnem az 1970-es években ismét felszínre került. A fazekasok újból elkezdtek teáskannákat és csészéket készíteni, teázó szalonok nyíltak meg sorjában, és fellendült a zöld tea kereskedelme. Ma már a zöld tea kihagyhatatlan része a koreai hétköznapoknak, legyen az zöld tea ízű fagyi, kenyér vagy zöld teás kozmetikum formájában.

2014. szeptember 24. szerda, 18.002014. szeptember 26. péntek, 20.00
Telefon: 
+36-1-5500240
Címkék: 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek