Fordulat: mégis épül engesztelő kápolna az Anna-réten? Tárgyalnak róla. És felbukkant egy rejtélyes adományozó is...

Oszd meg másokkal!

Desktop
Az engesztelő kápolna eredeti látványterve
Az engesztelő kápolna eredeti látványterve

"A... következő napokban lesznek tárgyalások és dől el a Szent Anna réti engesztelő kápolna sorsa. Imádkozzuk erre a szándékra is a nigériai Barnabás által kapott imát a következő napokban, hogy a gonosz terve, amely a kápolna felépítését akadályozza, meghíusuljon. Kérjük a Szűzanya, a Világ Győzelmes Királynője segítségét, hogy kápolnája minél előbb felépülhessen!" - olvastuk az engesztelok.hu honlapon. Ennek a honlapnak egyébként nincs köze a Világ Királynője Engesztelő Mozgalomért Alapítványhoz, amely már évek óta gyűjt a a kápolna felépítésére. 

Részlet az imából: "Íme, ez az ősellenség és kezdettől fogva embergyilkos ismét erőre kapott. A világosság angyalává változva megtámadta a földet, és a gonosz lelkek egész hadával körbejár azért, hogy Istennek és az ő Felkentjének a nevét eltörölje, és hogy azokat a lelkeket, akiknek az örök dicsőség koronája készült, birtokba vegye, gyilkolja és az örök kárhozatba taszítsa. Mint a legmocskosabb szennyvizet, úgy ontja ez a gonosz sárkány gonoszságának a mérgét: a hazugság, az istentelenség és káromlás lelkületét, a tisztátalanság pestises leheletét és mindenféle formáját a bűnnek és ocsmányságnak a megromlott lelkületű és szívű emberekre."

A kápolna-ügy, úgy tűnik, jelentős fordulatot vett. Eddig azt tudtuk, hogy sok hívő szeretné a kápolna felépítését. A XII. kerületi vezetés álláspontja az volt, hogy ez a katolikus egyház ügye, nem az önkormányzaté: magyarán, ha az egyház akarja, az önkormnyzat nem tesz az ügynek keresztbe. (Az idei majálison a Normafánál külön ünnepelt az önkormányzat és az építkezést sürgetők tábora.) Az egyházból viszont olyan hírek érkeztek, hogy Erdő Péter bíboros nem barátja az ötletlnek, részint mert fenntartásai vannak elődjének, Mindszenty bíborosnak életútjával kapcsolatban, aki viszont nagy támogatója volt az engesztelő kápolna felépítésének. 

Most a következő a helyzet: 

  • Pokorni polgármester valóban leül a napokban tárgyalni egyházi vezetőkkel a kápolna ügyéről
  • Erdő Péter véleménye a helyzet ismerői szerint nem változott, ám Vincze P. Márton, a Normafa-projekt kormánybiztosa így emlékszik: "tavaly, amikor Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármesterrel Erdő Péternél jártam, a bíboros támogatásáról biztosította az ötletet. És ki is néztük a helyszínt, egy, az Anna-rétnél fekvő gyönyörű tisztáson".
  • És ami talán a legfontosabb: akadt egy magyar, s Magyarországon élő rejtélyes adományozó, aki felajánlotta: egymaga kifizeti a kápolnaépítés költségeit. 

A kápolnát már többször föl akarták építeni, a nekibuzdulások története több évtizedes. A Kovacsics Mária Natáliaként Pozsonyban született Natália nővér, az 1930-as években látomásokat látott, melyekben "többször is szó esett arról, hogy engesztelő mozgalmat kell indítani, illetve engesztelő kápolnát kell építeni a „Szenthegyen” (Sváb-hegy, Budapest), a Szent Anna kápolnához közel. A helyszínt egészen pontosan megnevezi Jézus a látomásokban, és Natália nővér ezek alapján egyértelműen be tudta azonosítani a XII. kerületben lévő Svábhegyet, rajta a Szent Anna kápolnával. Jézus szerint innen, az Anna-rétről kell kiindulnia annak az engesztelő mozgalomnak, amely aztán az egész világra kiterjed, és békét hoz az emberiségnek" - írta tavaly előtt Balázs Attila, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, egyszersmind a Világ Királynője Engesztelő Mozgalomért Alapítvány kurátora a Múlt-Kor című történelmi ismeretterjesztő lapban

Natália nővér látomásai során azt hallotta Jézustól, hogy az általa indított "nagy magyar engesztelő mozgalom"  az egész földön el fog terjedni, az emberiség teljes megtéréséhez és örök békéhez, a sátán letaszításához vezet. Jézus - írta Natália - a jelenések során az engesztelés látható jeléül a kápolna építésén kívül egy női és férfi engesztelő szerzetesrend alapítását kérte, és azt kívánta a katolikus egyháztól, hogy ossza szét vagyonát a szegények között. És azt ígérte, hogy kérései teljesülése esetén isteni hatalommal lép közbe azért, hogy Magyarország semleges maradjon a háborúban és megmeneküljön annak borzalmaitól.
 
"A 40-es évek elején - így olvasható a Natália emlékét őrző weboldalon - Jézus felszólította a nővért, hogy kéréseit lelkiatyja útján közölje az egyház vezetőivel. A nővér négy éven át, újra meg újra kérte az egyház vezetőit, hogy építsék fel az engesztelő kápolnát és vagyonukat adják a szegényeknek az ország megmenekülése érdekében. Tudatta velük Jézus jövendölését, hogyha nem teszik meg, amit kér tőlük, vagyonukat elveszik az istentelenek, őket pedig marhavagonokban viszik rabságba." Natália egyik látomásában Jézust így hallotta beszélni: "Akarom, hogy az engesztelő kápolnát felépítsék!", illetve: „Amennyiben ezzel, és egyéb terveimmel ellenkeznek, annyiban késni fog a béke és a kegyelem.”
 
1944-ben az ostromlott Budapest katolikusai neki is láttak az építkezésnek, de a munka lassan ment, az orosz tankok viszont gyorsan jöttek. Hermány Géza 1942-es terveit használták, s e tervekhez akarnak visszanyúlni a mostani reménybeli építtetők is.
 
Natália látomásainak valódiságát a háború előtt és után is sokan kétségbe vonták, a nővért gúnyolták. A katolikus egyházon belül a jelenések ügye azzal dőlt el, hogy Mindszenty hercegprímás 1948-ban vizsgálatot indított, s az másfél esztendő múltán hitelesnek nyilvánította Natália látomásait, illetve hogy aztán XII. Pius pápa is isteni sugalmazásként ismerte el ezeket.
 
A pénz a kápolna építésére már egyszer összejött, éspedig a második világháború alatt, m akkor az építtetők a bizonytalanság miatt tokaji borba fektették. Ez általában időtálló invesztíciónak bizonyul, de a készletet a zűrös időkben ellopták, az sem kizárt, hogy a tőke végül orosz katonák torkán folyt le. 
 
Mindszenty a háború után "kifejezett főpásztori óhajának" nevezte, hogy az engesztelő kápolna megépüljön és 1947-ben maga rakta le az alapkövét.
 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek