Megáldották a városmajori templom Szent Erzsébet-üvegablakát

Desktop
Kép: Magyar Kurír
Kép: Magyar Kurír

Szeptember 9-én áldotta meg Lambert Zoltán plébános a budapest-városmajori Jézus Szíve-templom második világháborúban elpusztult, most rekonstruált, Árpád-házi Szent Erzsébet életének eseményeit megjelenítő üvegablakát.

Valamikor a templombelső fontos részét alkották az Árkayné Sztehlo Lili (1897–1959), a 20. századi magyarországi üvegfestészet egyik kiemelkedő alakja által tervezett színes üvegablakok: az oltárkép szerepét is betöltő szentélyablak; a 35 négyzetméteres, 18 képből álló ablak, mely Árpád-házi Szent Erzsébet életének eseményeit jeleníti meg; valamint a Mária-, a Kálvária-, a Magyar Szentek- és a bejárat fölötti karzatot megvilágító Szent Cecília-ablak.

1942 szeptemberében a szovjet bombatámadások során az üvegablakok megsemmisültek. A háború után Sztehlo Lili felügyelete mellett rekonstruálták a szentélyablakot, majd a Kálvária-ablak is elkészült újra. A 2000-es években a Magyar Szentek- és a Szent Cecília-ablakot is sikerült rekonstruálni az eredeti tervek alapján.

A Sztehlo Lili Kulturális Egyesület célkitűzése nyomán 2018–19-ben elkészült az Erzsébet-ablak rekonstrukciója is. A restaurálást végző Sztehlo Lili Kulturális Egyesület Fűri Judit üvegtervező iparművész vezetésével, az eredeti tervek alapján, önkormányzati forrásból, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, cégek és magánszemélyek adományaiból állította helyre a műalkotást.

Az elhangzott beszédekről a Magyar Kurírban olvashatsz részletesen. 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek