A mesék erdeje - Budakeszi Arborétum

Oszd meg másokkal!

Desktop

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely - Ilycsin Zsuzsa

Kép: Ilycsin Zsuzsa, Ilycsin lászló

http://www.bejarhatomagyarorszag.eu/a-mesek-erdeje-budakeszi-arboretum/

 

A Harry Potter filmek titkos rengetegében érezhetjük magunkat a Budakeszi Arborétum sűrű fenyveseiben. A fővárostól mindössze alig pár percre egy mesébe illő világba csöppenhetünk.

A közel 30 hektár kiterjedésű arborétum a fővárostól mindössze pár percnyi autótávolságra, Budakeszi határában bújik meg. Az 1950-es években a zöldövezeti területek fejlesztésében nagy szerepet kapott a hely, majd az Erdészeti Tudományos Intézet olyan exóta – azaz nem őshonos – fajokat  keresett a terület betelepítéséhez, melyek megfelelően növekedtek. A kísérleti telepítés másik fontos célja az volt, hogy a klímaváltozásra felkészülve az említett, nem őshonos fajok viselkedését vizsgálják az erdőállományban.

A fajok jelentős része díszkerti növény, melyek itt akár a 70 éves kort is elérhetik. A területet 1958-től nevezik erdészeti arborétumnak, kapuit a nagyközönség előtt azonban csak 2016 májusában nyitotta meg.

Alapítója Galambos Gáspár erdőmérnök volt, s vezetésével a kiválasztott növényfajokat szabályos parcellákba ültették. A szegélyező utak, nyiladékok találkozásánál kisebb-nagyobb “köröndöket” alakítottak ki, amelyek hangulatos megállói egy-egy útvonalnak.

A telepített növényfajok nagyobb hányadát a Kámoni Arborétum, kisebb részét a volt Természetvédelmi Hivatal irányította ide arborétumokból, parkokból.

Az itt található 1060 növényfaj a Budai Tájvédelmi Körzet fokozottan védett területéhez tartozik.

Az arborétum legfiatalabb része 1980 környékén jött létre, ide nagyrészt saját termesztésű csemetéket ültettek a szakemberek.

A terület meghatározó fajai a – nem őshonos – tűlevelűek, illetve a kísérő  – Budai-hegyekben is őshonos alap fafajok, mint a hárs, a kőris és a tölgyek. Ezeket a fafajokat egészítik ki a leggyakoribb cserjék, mint például a madárbirs-, a borbolya-, a galagonya-, a som- , az orgona-, a fagyal-, a gyöngyvessző- és a tűztövis-félék.

Ha arborétumi léptékben mérjük akkor viszonylag fiatalnak számít ez a terület, ám mi magunk mindebből keveset tapasztalunk, hiszen hatalmas faóriások ölelnek körbe. A mamut méretű fák ölelésében napos réteket találunk, mely ‘ideális helyszín lehet a családi piknikezésekhez és játékokhoz.

A gyermekek képzeletét rögtön rabul ejti az erdő varázsa, s még az álmodozó felnőtteket is magával ragadja a puha mohaszőnyeges utacskákra beszűrődő fény. Szinte ellenállhatatlan vágyat érzünk a süppedős, zöldellő, mohás ösvényeken, hogy cipőnket levéve, mezítláb tapasztaljuk meg a természet közelségének varázsát.

Az erdő titokzatos lakói a borzok is, akiknek egy csendes kis zugban igazi földváruk épült. Mesebeli környezetben helyezkedik el otthonuk.

A botanikus kertben egy hangulatos kis tó is helyet kapott, melynek partjára leülve azonnal megszáll minket a béke és nyugalom. A körülötte magasodó fákon élénk madárcsicsergés jelzi, hogy rengeteg erdei állattal osztozunk ezen a friss levegőjű vidéken.

A város zajától távol eső arborétum gyönyörű erdei útjai és hangulatos kis zegzugos rétjei ideálisak egy családi nap eltöltésére vagy egy romantikus sétára.

Ötletes, családbarát fejlesztésekkel készül az idei szezonra a Budakeszi Arborétum, mely’ még izgalmasabbá teszi az itt eltöltött időt (a részletekről néhány héten belül a http://www.bejarhatomagyarorszag.eu/ oldalon tájékozódhatnak)

Címkék: 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek