Figyeljétek az égboltot: különleges jelenséget láthattok éjszaka

Oszd meg másokkal!

Desktop
Másfél óráig készített, hat perces expozíciójú felvételekből összeállított csillagfotó (fotó: Fülöp Zita - ittlakunk.hu)

Csillaghullás lesz több napig, amit kedvező időjárás esetén élőben is láthatunk - írja az Inforádió.

A Halley-üstökösből származó porszemcsék pályájával egy évben kétszer találkozik a Föld. Tavasszal az Aquariadák, ősszel, minden évben október 21-én pedig az Orionidák meteorraj "hullócsillagait" lehet megfigyelni az égen. A meteorraj idén 21-én és 22-én tetőzik.

A hullócsillagok látszólagos kiindulási pontja az égbolt közismert Orion csillagkép feletti része. Késő este óránként 3-5 meteort lehet megfigyelni, hajnalban azonban több is látható, akár 10-15 is óránként. Ám az Orionidák estében nem a nagy számú meteor, hanem azok átlagnál nagyobb fényessége az érdekes.

A hajnali időszakban a jól látható állatövi fény is az égboltles külön érdekessége lehet. Derült idő esetén a Hold fénye sem fogja zavarni a megfigyelést.

Ha azonban borús, párás idő van, akkor online lehet majd látni őket a NASA élő közvetítése (magyar idő szerint 21-én hajnaltól), valamint az ISS Nemzetközi Űrállomás élő streamje segítségével - írja az Inforádió.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?