Nézzétek csak a kis pöttyös gímborjakat

Desktop
Fotó: Surányi Linda
Fotó: Surányi Linda

Nézzétek, milyen helyes gímborjak születtek pár napja a Budakeszi Vadasparkban! Ketten vannak, és most már bátran és ügyesen követik az anyjukat mindenhova. A vadasparkban nem csak őket nézhetitek meg, idén tavasszal születtek mufloncsemeték és kecskegidák, meg szupercuki csíkos vadmalacok is.

Ha máshol, erdőben találkoztok ilyen pöttyösökkel (vagy őz- és szarvasgidával) akkor ne akarjátok se megérinteni, megsimogatni, se hazavinni őket, nincs semmi bajuk, nincsenek elveszve. A közeledő veszélyt (pl. kutyát, embert vagy ragadozót) észlelő tehén gyakran elfekteti az utódját, és ilyenkor a kis gímszarvas teljesen mozdulatlanná válik, még a testnyílásait is elfedi. A turistautakról letért kirándulók sokszor éppen így találnak rájuk, és gyakran tévesen árvának hiszik a borjakat – holott az anyjuk éppen a túrázók elől próbálja elrejteni őket.

Ha megérinted, megsimogatod, ki is mondtad az ítéletet fölötte, az anyaállatok ugyanis az emberi szagot veszélyforrásként fogják fel, és később magukra hagyják ezeket az „összesimogatott” kicsinyeket.

És hát a törvény is bünteti: a kirándulás közben talált gidák és borjak „megmentése”, valamint az erdőből való elhozásuk a vadászati törvény értelmében bűncselekménynek számít.       

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?