Aki a Kis-Svábhegyet beépítette - Árkay Aladár

Oszd meg másokkal!

Desktop

Ma van halálának 80. évfordulója: Árkay Aladár február 1-jén született, 2-án halt meg úgy, hogy a 19. és a 20. században is 32 esztendőt élt. Aki lusta kiszámolni: 1868-tól 1932-ig. Az Erdélyből érkezett család 1869-ben költözött Pest-Budára. Aladár apja, Sándor díszkovács volt, erre akkoriban hatalmas volt a kereslet: szállított a Nyugati pályaudvar, az Erzsébet-híd illetve a New York palota építkezéséhez.

 Árkay Aladár a Műegyetem elvégzése után Hauszmann Alajosnál volt gyakornokoskodott, aztán apósa, Kallina Mór mellett vett részt a Várban a Honvédelmi Főparacsnokság, a Budai Vigadó, illetve a Szent Gellért emlékmű építkezésén.   Első komoly terve arra, a Hősök terén álló épületre szólt, ami később Jugoszlávia követsége lett (az 1956-os forradalom után innen csalogatták ki az oroszok hamis ígérettel Nagy Imrét). A leghíresebb épület, amelynek tervei a keze alól kerültek ki: a Fasori református templom.   Építészete mégis eldősorban a mostani XII. kerülethez, a Hegyvidéhez kötődik. A 20. század elején a Kis-Svábehgy oldalában vettek meg két hatalmas telket az ügyészek és a bírák (innen származnak az Ügyész utca, Bíró utca, Csemegi utca elnevezések, utóbbi a kor híres bírája volt). E tájékon éppen három tucat gyönyörű, egy- és kétlakásos villát tervezett, magyar szecessziós stílusban. És mindössze három hónap leforgása alatt!  Halála előtt nem sokkal fogott bele a árosmajori római katolikus templom tervezésébe, amelyet aztán fia, Árkay Bertalan építész fejezett be. A Farkasréti temetőben nyugszik, síremlékét Pátzay Pál szobrászművész faragta.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek