Beépülnek a Budai-hegyek

Oszd meg másokkal!

Desktop
fotó: Kertész Z István
fotó: Kertész Z István
Bár rengeteg a szabályozó, mégsem elég ahhoz, hogy ne épüljenek továbbra is mindjobban be a budai hegyek. Most a rózsadombi volt SZOT-szálló körül izzottak fel az indulatok, a jelenleginél még hét méterrel magasabb is lehetne a betontorzó.

A volt rózsadombi szálló azonban csak az egyik, bár kétségtelenül látványos eleme a tájképek tönkretételének, a zöldfelületek lebetonozásának. Az építkezések folyamatosak és egyre durvábbak, bár a folyamat egyáltalán nem új keletű. Gondoljunk csak az Apáthy-szikla fölé emelt házra, vagy a Battai lépcső tetejénél nemrég elkészült, a hegy élvonalát alaposan megtörő épületre! Mindenki kilátni akar, ha van előtte ház, akkor még magasabbra építve a sajátját. Például a 129-es autóbusz Ferenc kórház alatti végállomása közelében, a Széher út és a Szerb Antal utca találkozásánál már sikerült annyira tömegessé tenni az épületeket, hogy a rózsadombi sűrűséget is felülmúlják. Az engedékenység miatt ez a rész ezzel alig tekinthető zöldövezetnek. Pedig a fővárosban rengeteg beépítetlen terület lenne, és nem csak a peremkerületekben, hanem a belső, úgynevezett rozsda övezetekben is. Az ipari-társadalmi átalakulás következtében rengeteg gyár, üzem vált fenntarthatatlanná, ezek helyét nevezik stílszerűen „rozsda-övezetnek”.

Persze mindenhol a kerületi polgármesteri hivatalok építési osztályán, érdekes eszmefuttatások szerint, adják ki az engedélyeket. A megkérdezett dolgozók – joggal – aggódnak munkahelyükért, a hatalmasoknak nem mernek nemet mondani. Érdemes lenne akár 25-30 évre visszanézni a dokumentációkat, hogy ki és miért, milyen indokkal adott ki az adott zöldterület beépítésére engedélyt!

Nem túl régi példa a Margit híd budai hídfőjében, a volt villamos-forduló közepében megmaradt apró zöld felület tönkretétele. Az ügyben eljáró XII. kerület engedélyezte egy nagy pizzázó építését. A terület ekkor még a II. kerülethez tartozott, majd az építés után a fővároshoz került át.

Képünkön, ha nem ismernék fel, a II. kerületi Szalonka út látható, háttérben a Gugger (Látó) - heggyel. A fenyves még jobb állapotban van, az utca és környéke kevéssé van beépítve, sok a zöld- és szabadon hagyott terület. Bár kissé rendezetlen a képen előtérben lévő épület és környezete, mégis festőien bájos, ahogyan ránézünk. Ma már hiába is keresnénk ezt a látképet, az réges-rég eltűnt. Ugyan rendezettebb utcák és épületek fogadják a mai kor sétálóját, én szerintem a régebbi állapot ember közelibb volt! Döntsék el Önök is! A felvétel 1980-81-ben készült.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek