Végéhez közeledik a zugligeti lóvasút-állomás felújítása

Desktop
Olvasói fotónk a munkálatok elején készült
Olvasói fotónk a munkálatok elején készült

Az EGT Alap és a magyar állam támogatásával, a műemléki helyreállításokat szakmai tanácsaival segítő norvég INTBAU Scandinavia közreműködésével javában zajlik a Zugligetben az egykori lóvasút-végállomás épületének rekonstrukciója. A munkálatok részleteit, valamint a műemlék jövőbeli funkcióit sajtótájékoztatóval egybekötött rendezvényen ismertették a projektben résztvevő szervezetek képviselői. A hegyvidek.hu beszámolója szerint a A Zugligeti úti műemlék faszerkezeteinek felmérését és felújítását szakmai tanácsaival segítő INTBAU Scandinavia munkatársa, Audun Engh elmondta, hogy az épület rendkívül rossz állapotba került az elmúlt évtizedekben, ám így is megmaradt a fából készült homlokzati díszek jelentős része. A végéhez közeledő felújítás Audun Engh szerint „fantasztikus példája annak, milyen kiváló eredményeket lehet elkötelezett emberekkel elérni”.

Vida Balázs, a Hegyvidéki Városfejlesztő Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy az épület két szélső, pavilonszerű részében az eredeti tetőszerkezet 70%-át meg tudták őrizni. Középen új tetőzetet kellett emelni, itt csak „tanúfák” maradtak az eredeti szerkezetből. Ezt rlészt ugye visszabontották, mert az eredeti épülethet még az 1920-as években hozzá építettek.

A régi és az új épületrészek a kulturális örökségeink ápolásáért, megőrzéséért tevékenykedő Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény új otthona lesz. Az intézmény vezetője, Balázs Attila elmondta, az egykori indóházban a környékbeli természetjárás, sportolás, vendéglátás, illetve a lóvasút-közlekedés múltját szeretnék bemutatni, nem csak kiállításokkal: múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, helytörténeti sétákkal és egyéb programokkal szólítanák meg az érdeklődőket.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek