A Csendilla titka: olvasgasson Honderűt (1846-ból)

Oszd meg másokkal!

Desktop
Forrás: haon
Forrás: haon

A Budakeszi útra még 1844-ben épült ez a fura nevű villa, azt ugyan tudjuk, hogy kinek, de az a mai napig nem tisztázott, vajon melyik híres mester munkája (Hild Józsefé vagy Pollack Mihályé, vagy valamelyik tanítványuk "fusizott"?). Mindenesetre az arányos klasszicista épület kisebb sérülésekkel megúszta az elmúlt több, mint 170 évet, és most úgy néz ki, valaki helyre is állítja, az Urbanista egy olvasója legalábbis szorgos munkásokat látott a kertben. 

A fura név eredeti, mindig is az ormára volt írva, hogy "Csendilla", és ha megfejteni nem is tudták, miért lett ez a neve, kritizálni akkor is tudtak rendesen.

Az alábbi idézet egy 1846-os Honderűből való:

"Nem  tehetjük,  hogy  a  Szibérgyöngy szomszédságában levő  igenigen  ízletesen  épült Borsféle  szép  nyárilak nevére  a Csendillára is ez alkalommal vissza  ne  térjünk. Mi a Csendilla szót megróttuk, mert magyar gyököt spanyol illá-val összeházasítni sehogy sem találtuk magyarosnak. Az Életképek azonban, junius 27-kei számukban azt állítják, mikép az illa szó ősmagyar, és annyit tesz, mint: stiller Zufluchtsort. Tisztelet  és minden becsület Fogarassy és Bloch  uraknak, de az illa szót illy értelemben  használtathatni azért sem hisszük, mert szerintünk illa szó gyöke nem lehet más mint: ill, illan, (innen illat) és annyit teszen mint eltűnik, hirtelen vagy titkon elmegy. A követelt értelmezés tehát annyit tenne, hogy kissé tudósan fejezzük ki magunkat, mint valamelly eszmét olly cselekvésről nevezni,  melly azon eszménél már megszűnt, és épen ollyan, mintha valaki a helyet hol megpihent a szaladásról nevezné el, — ez  pedig nyelvünkben, tudtunkra, nem szokás. Csendilla  tehát  legfölebb  olly helyet jelöl honnan a csend elillan, s ha az általunk is tisztelt tulajdonos úr az illa szónál akar csakugyan maradni, a keresett eszmének gondilla vagy baj illa vagy más illyesmi felelne meg."

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?