Farkasréten Budapest ostromának civil áldozataira emlékeztek

Oszd meg másokkal!

Desktop
Fotó: Nemzeti Örökség Intézete
Fotó: Nemzeti Örökség Intézete

Budapest 73 évvel ezelőtti ostromakor meghalt civil áldozatok tiszteletére tartott megemlékezést kedden a Farkasréti temetőben a Nemzeti Örökség Intézete és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság.

Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója a mintegy száz ember előtt, hóesésben mondott beszédében felidézte: 1945. február 13-án ért véget a második világháború egyik leghosszabb ideig – 53 napig – tartó, városban zajló ütközete. Hangsúlyozta: ha a nemzet tagjai képesek a halottaikra tiszta szívvel, egymás iránti megértéssel emlékezni, akkor van jövőnk, számolt be a megemlékezésről a NÖRI oldala.

Hetvenhárom éve, 1945. február 13-án fejeződött be Budapest ostroma, amikor a szovjet csapatok elfoglalták Budát. A védők és a polgári lakosság körében a halottak és sebesültek száma több mint százezerre tehető. A főváros épületeinek 27 százaléka pusztult el vagy rongálódott meg súlyosan, több mint 32 ezer lakás semmisült meg vagy vált lakhatatlanná.

 

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek