Idén a Városmajorban emlékezett meg a szélsőjobboldal

Desktop

A  szélsőjobboldal által szervezett „Becsület napja” eseményt, ugyanúgy, mint tavaly, a budavári Kapisztrán térre tervezték, idén azonban a BRFK határozata „a külső szemlélőben félelemkeltésre, riadalom okozására” alkalmasnak találta, és megtiltotta.

Az eredetileg a Széll Kálmán térre tervezett megemlékezést a Városmajorban, a Csaba utcai templomnál viszont megtartották, így találkozhattatok  vasárnap délután a környéken vonuló szélsőjobbosokkal, sőt az ellenük tüntető antifasiszta csoportokkal és persze rengeteg rendőrrel is. 

Részeletes beszámolót, videókkal, beszédekkel ide kattintva találtok.

"Budapest 1945-ös, pusztító ostromának záróakkordjaként a náci Waffen SS és Wehrmacht védekező egységei a velük szövetséges, nyilaskeresztes hadvezetés alatt álló magyar honvédséggel együtt február 11-én megkíséreltek kitörni az őket körbevevő szovjetek gyűrűjéből, ahova 1944 karácsonyán kerültek.

Szilveszter előtt a 2. Ukrán Front Hevesen táborozó vezérkara úgy döntött, követek útján megadásra szólítják fel a Budapesten rekedt egységek parancsnokát, Karl Pfeffer-Wildenbruch SS Obergruppenführert, az ajánlatot azonban ők visszautasították.

Adolf Hitler és a német hadvezetés kifejezetten megtiltotta a német-magyar seregeknek, hogy elhagyják a budai várat, azok azonban készleteik kimerülésével mégis emellett a megoldás mellett döntöttek.

A kitörési kísérletnek körülbelül 20.000 áldozata volt, mivel a szovjetek a Széna tér magasságában géppuskatűzzel fogadták a várbeli csapatokat. További 20.000 katona hadifogságba került.

Budapest végül a kitörés után, 1945. február 13-án került teljes szovjet ellenőrzés alá. Az ostromnak több tízezer polgári áldozata volt, főleg olyan gettóba zárt zsidók, akiket nyilas pártszolgálatosok végeztek ki. Emellett több száz magyar szocialista és antifasiszta ellenálló is áldozatul esett a németeknek és a nyilasoknak" - foglalta össze a Mérce még tavaly, miről is szól a megemlékezés.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?