Műemlék, de még mindig innen kapjuk a friss vizet: a svábhegyi víztorony

Oszd meg másokkal!

Desktop
Kép: indafoto, Franszoá
Kép: indafoto, Franszoá

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját. Ebben az évben az esemény szlogenje: Vizet mindenkinek! Ez a jelszó pontosan érzékelteti, milyen nagy kihívás ma a világban, hogy minden egyes ember számára elérhető legyen a víz.

A svábhegyi víztorony 1913 óta ad a környékbelieknek vizet,  a toronymedencét a Diana úti gépház tölti, a nyomásfokozó berendezés a János-hegyi kilátóig emeli a vizet - gondoskodva arról, hogy hogy az emeleti csapokból is friss ivóvíz folyjon nálunk.

A svábhegyi víztorony tervezője Zielinszki Szilárd műegyetemi tanár, és a margitszigeti víztorony nem véletlenül hasonlít annyira a "mienkére", az is az ő munkája. 

A svábhegyi torony harminc méter magas, vasbeton szerkezetű, nyolcszög alakú. Odafönt kétszáz köbméternyi víz fér el.  Műemlék, de még dolgozik. Nekünk.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek