Figyelem, ez még nem a lakópark-építkezés, azbesztmentesítik a Svábhegyi Szanatórium területét

Desktop
A Buda Hills lakópark látványterve
A Buda Hills lakópark látványterve

A múlt héten a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája a fák vizsgálata céljából rendkívüli ellenőrzést tartott az Eötvös úti volt szanatórium telkén - alább az ő beszámolójukat olvashatjátok:

A faállomány szerencsére rendben van, azonban a területen a régi, több évtizede használaton kívüli egészségügyi épületeknél nagy mennyiségű, feltehetően azbeszt tartalmú palát találtak a munkatársak, illetve három olyan földbe ásott olajtartályt, amelyek állapota sajnos nem zárja ki azt, hogy veszélyes, szennyező anyag szivároghat a talajba. A Zöld Iroda vezetője ezért azonnali intézkedésre és szakemberek bevonásával történő kármentesítésre szólította fel a tulajdonost. A területen így várhatóan napokon belül elkezdődhet a veszélyes azbeszt és az olajtartályok eltávolítása, elszállítása.

A Zöld Iroda munkatársai a szakhatóságokkal együttműködve folyamatosan ellenőrzik a területet. A kármentesítés miatt forgalomkorlátozás előfordulhat az Eötvös úton.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a tulajdonos, illetve az általa megbízott szakcég kizárólag kármentesítést végezhet a területen, más munkálatokra - miután nincs jogerős építési engedélye - nincs lehetősége.

A telek tulajdonosa is sajtóközleményt adott ki az ügyben:

Haladéktalanul megkezdi az azbesztet tartalmazó, sérült tetőpalák eltávolítását az Eötvös úton található volt szanatórium telkének kezelője. A társaságot a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája szólította fel, miután egy bejáráson észlelték, hogy a régi egészségügyi építmények azbesztet tartalmazó tetőpalái az elmúlt időszak extrém időjárása miatt megrongálódtak, így fennáll a veszély, hogy szakszerű és gyors beavatkozás nélkül a levegőbe azbeszt kerül. A telken földbe süllyesztett olajtartályokat is találtak, ezek kiemelését is megkezdi a társaság.

A Svábhegyi Szanatóriumot a múlt század elején építették, akkoriban még azbeszt-tartalmú palát használtak szigetelésre, burkolásra. Magyarországon az 1970-es években betiltották az azbeszt használatát, de a régebbi épületekben még megtalálható. Az azbeszt normál esetben nem kerül a levegőbe – a vegyületet a palatető és a szigetelés tartalmazza, – de ha az anyag, amiben megtalálható, megsérül, az azbesztrostok kijuthatnak a környezetbe.

A Hegyvidéki Önkormányzat Zöld irodájának munkatársai egy június utolsó hetében történt bejárás során észlelték, hogy a szanatórium egykori épülete, illetve a területen található egyéb épületek erősen leromlott állagúak, a falak, szigetelés és pala tetőszerkezet sérültek, így bármikor azbesztrostok kerülhetnek a levegőbe. A tetőpala a területen volt az elmúlt évtizedekben is, de addig nem jelentett veszélyt, amíg meg nem sérült. Az elmúlt hónapok extrém időjárása miatt azonban mára súlyosan sérültek az elöregedett tetőszerkezetek és egyre inkább töredezett a pala.

Az ingatlanfejlesztő közölte, hogy azonnal felveszi a kapcsolatot egy megfelelő, azbesztmentesítő szakcéggel, amely rendelkezik a szükséges szakértőkkel, akkreditált laboratóriumi háttérrel és a kivitelezési munkálatokhoz szükséges technológiával és eszközökkel. Az azbeszt eltávolítása csak nagyon szigorú szabályok betartásával és a munkafolyamat közben történő levegőmonitorozás mellett történhet, a keletkezett veszélyes hulladék pedig szakszerű kezelést, tárolást és elszállítást igényel.

A területen található továbbá három olyan nagyméretű, földbe süllyesztett tartály, amelyekben a korábban működő egészségügyi intézet részére olajat tároltak. Ezeket nagy valószínűséggel az 1960-as években süllyeszthették a talajba. A szakértők véleménye szerint a tartályok erősen korrodálódtak, így kiemelésüket sürgősen megkezdik egy veszélyes anyagok eltávolítására szakosodott cég segítségével. A kármentesítés teljes folyamatát a nemzetközileg elismert Denkstatt Hungary Környezettechnológiai és Management Tanácsadó Kft. felügyeli majd.

A White Star Real Estate kiemelten fontosnak tartja a környéken élő emberek egészségének védelmét és a környezet megóvását, így azonnal intézkedik annak érdekében, hogy a kármentesítési munkák mihamarabb elkezdődjenek és azok még a nyári szabadságolások vége, valamint az iskolakezdés előtt befejeződjenek. A társaság megérti és elfogadja a helyi önkormányzat határozott fellépését az ügyben és teljes mértékben együttműködik az összes releváns hatósággal, vállalva a gyors kármentesítés összes költségét.

Az ingatlanfejlesztő cég szeretné felhívni a figyelmet, hogy a területen a következő hetekben zajló munkák a veszély elhárítását szolgálják, ezen túl építési munkákat a telken nem végeznek. Az önkormányzatot és a lakosságot folyamatosan tájékoztatják majd a kármentesítés lépéseiről.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek