Így alakulna át a cafeteria-rendszer: százezer forint készpénzre igen, de BKV-bérletre ne nagyon számítsatok

Desktop
SZÉP-kártyák (forrás: MTI / Pénzjegynyomda)

A Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztést nyújtott be az Országgyűlésnek, ami átalakítaná a jelenleg érvényes cafeteria-rendszert. Eszerint a közszférában 200 ezer forint lenne a béren kívüli juttatás éves kerete, ennek felét készpénzben kapná meg a munkavállaló, a fennmaradó rész kerülne a SZÉP-kártyára - írta a Világgazdaság. A magánszektorban 450 ezer forint volna a juttatás felső határa, ebből szintén 100 ezer forint érkezne készpénzben, 350 ezer pedig a SZÉP-kártyára.

Ezen kívül az Erzsébet-utalvány mostani formájában nem működne tovább, mert az eddigi kedvezményes mód helyett 50 százalékos különadóval lehet adni. Szintén 50 százalékos adóterhet kap az önkéntes pénztári juttatások, az iskolakezdési támogatás, a munkahelyi étkezés és a BKV bérlet is, tehát várhatóan ezek is ritkulnak.

Maradnak azonban a következők: a kulturális rendezvényekre évi 50 ezer forintig, a sportrendezvényekre korlátlanul adhatnak belépőket a munkáltatók a munkavállalóknak, valamint támogathatják – évi 5 millió forintig – a lakáshitelek kifizetését, vagy törlesztését is. Továbbá adómentes marad, ha a munkáltató kockázati életbiztosítást, vagy betegségbiztosítást fizet a munkavállalónak.

A minisztérium szerint az EU miatt szükséges a rendszer átalakítása. Az új szabályozás jövőre léphet életbe - írta a Világgazdaság

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?