Ismét piacon a hajdani Svábhegyi Szanatórium, ezúttal 4,5 milliárdért

Oszd meg másokkal!

Desktop
A Svábhegyi Szanatórium épülete az Eötvös úton
A Svábhegyi Szanatórium épülete az Eötvös úton
  • Alapterület: 4430 m2
  • Telekterület: 35150 m2
  • Szobák száma: 99 + 51 fél
  • Szintek száma: 6

"A telek összközműves, amelyen két főépület áll, amelyek 1926-27-ben Lechner Ödön tanítványainak (Jakab Dezső és Sós Aladár) tervei szerint épültek" - mindezt megtudjuk az ingatlanhirdetésből, ám azt nem, hogy a hajdani Svábhegyi Szanatóriumról van szó

A XII. kerületi Eötvös út 10-14. szám alatt fekvő ingatlan az elmúlt közel kilenc évtizedben szolgált laktanyaként és elmegyógyintézetként, helyet kapott itt a Magánalkalmazottak Biztosító Intézete. A kommunisták a II. világháború után államosították, s egy darabig ismét szanatóriumként fungált, 1979 és 1998 közt pedig a SOTE III. számú Belgyógyászati Klinikájaként szolgált. "Az épületbelső nyomokban még mindig őrzi a két világháború közti felső tízezer stílusának nyomait: a faborítások egy része, valamint a díszes kandalló, valamint a mozaikpadló a legtöbb helyen még mindig elkápráztatná a betérőt" - írja a 24.hu

Az egyetem 2004-től 2009-ig lobbizott azért, hogy kedvezőbb beépíthetőségi besorolást kapjon az ingatlan, de hiába, mert a XII. kerület akkori polgármestere, Mitnyan György ezt "aggályosnak" tartotta. Az ingatlant aztán két nappal a 2010-es országgyűlési választások után, 1,68 milliárd forintért adta el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a vételár az egyetem kasszájába került. A vásárló a Bolgár György tulajdonában álló Interimport II. Kft. volt. Ez a Bolgár György nem a Klubrádió "drága jó Bolgár ura", hanem egy üzletember, aki lányával, Bolgár Judittal együtt ingatlanforgalmazásban, csaptelepek, kerámiabetétek eladásában (Kerox Ipari és Kereskedelmi Kft.), illetve egészségügyi szolgáltatásokban és termékekben utazik (Pozitron Diagnosztikai Kft.). 

Két éve, úgy tűnik, mégis átsorolták a telket beépíthetőség szempontjából. Kering egy másik,az ingatlant mindössze 3,5 milliárdért kínáló hirdetés is a neten, amely szerint "a területet 2015-ben kormányzati besorolással minősítették át Vi-2-es építészeti övezetbe. A beépítési sűrűség 0.75, amiből 0.50 építményre, 0.25 parkolóra használható fel. Az összes beépíthető terület a terep felett 17.575 négyzetméter."

A Svábhegyi Szanatóriummal azonban a jelek szerint az új tulajok sem tudtak mit kezdeni: tavaly augusztusban az egyik kábeltévés cég rendezett itt monstre moziéjszakát. Az ingatlanban sokszor rejtélyes rendezvények voltak. Tavaly ősz elején egy arra járó helybéli élő jazz zenét hallott kicsendülni az épületekből, amelynek kapuit állig fölfegyverzett fekete őrök őrizték. A járókelő kérdésére az egyik fekete őr barátságosan, tört magyarsággal azt válaszolta: "nem tudjuk, nem innen valósiak vagyunk". 

Persze az, hogy a tulajok ne tudnának mit kezdeni az épülettel, az viszonylagos, hiszen valamit 1,68 milliárdért megvenni és 3-4 milliárdért eladni még mindig egész jövedelmező üzletnek számít. 

A XII. kerületi önkormányzat 2012-ben azt közölte az érdeklődő Magyar Naranccsal, hogy az ingatlanon "továbbra is egészségügyi létesítményt szeretnének látni". A jelenlegi hirdetésben megadott lehetséges "fejlesztési megoldás" a következőkről szól: "a jelenlegi főépület felújításával, 150 szobás, öt csillagos minőségű gyógyszálloda, és ehhez, a külső-, és beltéri medencéivel szervesen kapcsolódó wellness központ, továbbá önálló egészségügyi rehabilitációs központ, illetve egy konferencia központ kialakításának lehetősége áll fenn."

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek